Uutiskirje
19.8.2016
Opettaja05c

Akavan ajankohtaisia

Kerroimme sosiaalisessa mediassa mielipiteemme valtiovarainministeriön budjettiesitykseen ja koulutusleikkauksiin:

Maan hallituksen on pidettävä kiinni kilpailukykysopimuksessa sovitusta ja peruutettava aiotut uudet koulutusleikkaukset, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder

Valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää käsittämättömästi uusia leikkauksia koulutukseen. Leikkauksia on perusteltu kilpailukykysopimuksella. Peruste ei kuitenkaan ole pätevä, koska yksityiset koulutuksen järjestäjät on luettu osaksi julkista sektoria. Leikkaukset olisivat merkittävät muun muassa yliopistoille ja ammattikorkeakouluille, joiden voimavaroja on leikattu viime vuosina jo erittäin kovakouraisesti.

Määrärahat on palautettava koulutuksen järjestäjille viimeistään budjettiriihessä, Fjäder sanoo.


EK:n esitykset ovat oikeansuuntaisia, mutta rahoitusmallit selvitettävä

Perhearki_07_b


Akavan mielestä Elinkeinoelämän keskusliiton esitykset päivähoitomaksujen alentamisesta ja työssäkäyvien asumistuen kehittämisestä ovat oikeansuuntaisia ja parantaisivat työn vastaanottamisen kannusteita. Kuitenkin esitysten rahoittaminen asumistuen tasoa leikkaamalla ja toimeentulotuen omavastuulla olisivat Akavan mielestä ongelmallisia, erityisesti kaikkein heikommassa asemassa olevien osalta.

Lue lisää Akavalaisesta 


Onko mustamaalaus hyvää edunvalvontaa?

Sture Fjäder toivoo Verkkouutisten blogikirjoituksessaan rakentavaa ja analyyttistä keskustelua uusien työpaikkojen luomiseksi sekä harmittelee Suomen Yrittäjien kritiikkiä yleissitovuutta kohtaan.

"Osaisitko sinä kertoa hissimatkan aikana, mitä tarkoittaa yleissitovuus? Julkisen mantran mukaanhan se tarkoittaa työpaikkojen tuhoamista. Tämä on helppo heitto, johon kannattaa heti ensimmäiseksi kysyä ihan maalaisjärjellä ja logiikalla, miksi kukaan haluaisi pitää yllä järjestelmää, joka tuhoaa työpaikkoja. Ei ainakaan Akava, jonka tärkein tavoite on Suomen talouskasvu uuden työn avulla. Me kuitenkin kannatamme ja puolustamme yleissitovuutta – kaikin keinoin."


Akava, STTK, EK ja FK: Henkivakuutuksen veronkiristys osuu työntekijöiden ryhmähenkivakuutukseen

Valtiovarainministeriön vero-osaston ehdottama henkivakuutuskorvausten veronkiristys vaikuttaisi kaikkiin suomalaisiin työntekijöihin työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen kautta. Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksesta maksetut korvaukset ovat olleet saajilleen verovapaita. Kiristys osuisi erityisesti pienituloisiin palkansaajiin.

Lue tiedoteAkavikot-raati: Palkkaerot eivät saa riistäytyä käsistä

Akavikot 4

Valtiosihteeri Martti Hetemäki totesi äskettäin haastattelussa (HS 10.8.2016), että suomalaistenkin tulee hyväksyä palkkaerojen kasvu, jotta työllisyys paranisi. Onko valtiosihteeri Hetemäki oikeassa, onko palkkaerojen annettava kasvaa Suomessa? Akavikot-raati eli Akavan asiantuntijat Vesa Vuorenkoski, Ida Mielityinen, Katja Veirto ja Eugen Koev kommentoivat kukin omasta näkökulmastaan.

Lue AkavikotEtäjohtaja johtaa ihmisiä

Ulla Vilkman

Etätyö on mahdollista jo hyvin monessa työyhteisössä, ja tämä asettaa esimiehille aivan uudet vaatimukset. Kuinka johtaa tiimiä, joka ei edes istu saman katon alla?

"Etäjohtaminen on ihmisten johtamista. Innostaminen ja motivoiminen ovat tärkeitä, ja tavoitteet pitää rakentaa", sanoo työelämän valmentaja Ulla Vilkman.

Lue Akavalaisen artikkeliViikon luku: Akavan jäsenmäärä on kasvanut 2000-luvulla 62 prosenttia


62-prosenttia


Akavalaisiin liittoihin järjestäytyneiden määrä on kasvanut 2000-luvulla 62 prosenttia. Vuonna 2000 akavalaisia oli yhteensä 375 000. Vuonna 2016 akavalaisia on 608 000.

Akavan jäsenmäärä 2000-luvulla_viikon luku


Tuumaamo: Työttömyys laskuun?

Heikki_Taulu

Heikki Taulu tuo hyvät ja huonot uutiset työttömyyden kehityksestä. Kokonaistyöttömyys on kääntyi laskuun pitkästä aikaa, mutta pitkäaikaistyöttömyys ja suurtyöttömyyden rakenteellistuminen vaativat toimia.

Lue Heikki Taulun blogi


Tuumaamo: Kaikista eniten    

Ritva Siikamäki 200

Kaikista eniten minua - - - kaikki. Vähän vaikea blogiaihe, mutta voi tästäkin kirjoittaa. Varsinkin kun tällaista näkökulmaa tarjottiin. Pikkuisen rajaan kuitenkin. Tarkennan liikenteeseen, joka on aina ajankohtaista, mutta erityisesti koulujen alkaessa.

Lue Ritva Siikamäen blogi
Verkkokoulutus jatkuu: Osallistava ihmisten johtaminen 8.9.

Suosittu Akavan Esimiesverkoston verkkokoulutusten sarja jatkuu torstaina 8.9. kello 8-9.30.

Aiheena on osallistava ihmisten johtaminen.

Koulutukseen voi osallistua omalta koneelta, yhdessä työpaikan muiden esimiesten kanssa tai alueellisessa Esimiesaamussa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
Suomen paras kesätyönantaja 2016 -kilpailu on käynnissä

Hyviä kesätyöpaikkoja ja -työnantajia on monia, mutta vain yksi voi olla paras.

Akavan opiskelijat etsii Suomen parasta kesätyönantajaa.

Kilpailu järjestetään nyt yhdeksännen kerran. Viime vuonna parhaaksi kesätyönantajaksi valittiin Finnveran Jyväskylän toimipiste.

Ehdotuksen voi tehdä 30. syyskuuta saakka.

Lue lisää ja tee ehdotus Suomen parhaaksi kesätyönantajaksi 2016
kesaduunari-info 449

Apua Kesäduunari-infosta!

sini_tervo_18

Kesäduunarineuvoja Sini Tervo auttaa kesätyöhön liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-info on maksuton palvelu, jonka tarjoavat SAK, Akava ja STTK.

Puhelinpalvelu vastaa maanantaista perjantaihin kello 9–15. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä. Nettilomakkeellakin voi lähettää kysymyksen.

Kesäduunari-info on avoinna perjantaihin 2. syyskuuta saakka.
Kenelle mielestäsi kuuluisi Akavan yrittäjäpalkinto tänä vuonna?

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle.

Tavoitteena on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille.

Akavan yrittäjäpalkinnon 2015 saivat Antell-konsernin Annukka ja Tomi Lantto.

Kenelle mielestäsi kuuluisi Akavan yrittäjäpalkinto 2016?

Vielä ehdit miettiä ja tehdä ehdotuksen 16. syyskuuta mennessä.

Lue lisää ja tee ehdotus Akavan yrittäjäpalkinnon 2016 saajaksi
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400