Uutiskirje
2.12.2016
Opiskelija1_d

Kokonaistyöttömyys hienoisessa laskussa, korkeakoulutetuilla pieni kasvu jatkuu

Työttömät korkeakoulutetut 1_2001 - 10_2016

Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrän kasvunopeus on jumittunut hieman nollan yläpuolelle. Korkeakoulutettuja työttömiä oli lokakuun lopussa yhteensä 47 239. Lisäystä vuotta aiempaan verrattuna tuli 304 henkilöä eli 0,6 prosenttia. Työttömistä alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita oli 25 139 ja ylemmän 20 464. Tutkija-asteen koulutuksen suorittaneita oli työttömänä 1 636.

Kaiken kaikkiaan lokakuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Suomessa 309 192 eli 1,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Lue Akavan uusin työttömyyskatsausIhmisestä välittävä unioni

Sirpa Pietikäinen karuselli2

EU-lainsäädäntö kieltää tällä hetkellä työpaikoilla tapahtuvan syrjinnän, mutta se ei ulotu työpaikkojen ulkopuolelle. Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen toivoo, että lain turva ulotettaisiin kaikille elämän osa-alueille hyväksymällä yhdenvertaisuusdirektiivi.

Tämä tarkoittaisi EU:n toimivallan ulottamista kansalaisten sosiaalisten ja taloudellisten oikeuksien turvaamiseen perusturvaa ja peruspalveluita koskevilla direktiiveillä, Pietikäinen kirjoittaa kolumnissaan.

Lue Sirpa Pietikäisen kolumniUraohjauksen tarve kasvaa – ohjaajien koulutukseen panostettava    

Puhe työelämän muutoksesta on jo turruttaa korvat, niin jokapäiväistä se on. Osa tutkijoista muistuttaa, että kaikesta huolimatta ammattia tai alaa vaihtaneiden osuuksissa palkansaajakunnassa ei ole tapahtunut Tilastokeskuksen työoloaineistojen mukaan oleellisia muutoksia. Vakituinen työsuhde ja kokoaikatyö on 76 prosentilla akavalaisista.

Tästä huolimatta suuri osa – samassakin työssä – kaksikymmentä vuotta työelämässä olleista on voinut kokea hämmästyttävän suuret muutokset työssään. Muuttuneet ovat johtamisen opit, työvälineet, työskentelytilat, yhdessä toimimisen kulttuuri, bisneslogiikat ja mikälie kaikki. Mistä apua ja tukea, jos haluaa uutta urallaan?

Ida Mielityinen 100x100 px

Lue Ida Mielityisen blogi


Tuumaamo: Hypetystä vai hapatusta?

Se on jälleen Slush! Vuoden kohutuin kasvuyrittäjyyden ja startup-yritysten tapahtuma, jossa jokaisen itseään kunnioittavan yritysihmisen pitäisi näyttäytyä ja vähintäänkin päivittää someen olevansa paikalla pörräämässä, luomassa kontakteja ja pitchaamassa.

Anu Tuovinen 100x100 px


Lue Anu Tuovisen blogi

Tuumaamo: Startupit olennaisia Suomen uudistumiselle    

Suomessa on eletty kymmenen viime vuoden aikana kasvavaa startup-yritysten buumia. Vaikka uusien yritysten määrä ei olekaan sinällään kasvanut merkittävästi, niiden ympärille on syntynyt merkittävä yhteisö, joka on saanut valtavaa mediahuomiota. Tämä kasvattaa startup-asennetta varmasti laajemminkin ainakin nuorisossa. Ja tämä on hyvä asia.

Vesa Vuorenkoski 100

Lue Vesa Vuorenkosken blogi

Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400