Uutiskirje
20.5.2016
InnoDay5_rajattu
akava_asia_somekuvat_0006_Layer Comp 7

Viikon kysymys

Kysyimme viime viikon kysymyksessä sivistyksen merkityksestä kansainväliselle Suomelle. Voittajaksi tuli vaihtoehto b) valttikortti, jota kannatti 56 % vastanneista. Vaihtoehto a) ajokortti sai 26 % kannatuksen. Vaihtoehto c) postikortti sai sekin kannatusta: 18 % vastanneista. Yhteensä vastauksia kertyi 107.  Kiitokset vastanneille.

Vastaa tämän viikon kysymykseen

Tällä viikolla kysymme Akavan tavoitteesta, johon liittyy prosenttiluku 75.  Mitä arvelet, tavoitteleeko Akava vuoteen 2019 mennessä a) 75 % rasvaprosenttia, b) 75 % työllisyysastetta vai c) 75 % pitempiä silmäripsiä.

Voit vastata kysymykseen Akava asia -kampanjasivuilla.Akavan SuomiAreena-keskustelu: Jättävätkö korkeakoulutetut Suomen?

12.7.2016 11.45-13.00 Eetunaukio, Pori

Keskustelutilaisuuden teemana on suomalaisen työn tulevaisuus. Nostamme esille suomalaisen työn tulevaisuuden ja siihen liittyvät valinnat, joita meidän on tehtävä, jotta pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa. Lisäksi keskustelussa pohditaan seuraavia teemoja: nuorten työntekijöiden uratavoitteet, tulevaisuuden työpaikat ja työn tekemisen muuttuvat tavat.

SuomiAreena2016

Keskustelutilaisuuden puhujat:

  • Karoliina Korppoo, Colossal Order Oy, Game Designer
  • Matti E. Lehtonen, GE Healthcare Finland Oy, toimitusjohtaja
  • Niklas Geust, bisnesenkeli
  • Ilkka Halava, tulevaisuustutkija
  • Sture Fjäder, Akava, puheenjohtaja


Tilaisuuden juontavat Vesa Vuorenkoski Akavasta ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski. Ammattikorkeakoulujen tehtävää ei saa hukata korkeakoulujen yhdistämishankkeissa

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder puolustaa ammattikorkeakoulujen erityispiirteiden säilyttämistä korkeakoulujen yhdistymishankkeissa. Elinkeinoelämämme ja kilpailukykymme vaatii omaleimaista ammatillista korkeakoulutusta.

Lue tiedote: Fjäder amk-päivillä: Ammattikorkeakoulujen tehtävää ei saa hukata korkeakoulujen yhdistämishankkeissa


Tuumaamo: Ammatillista osaamista ei saa kadottaa korkeakoulutuksen fuusioissa

Kristiina KokkoKorkeakoulufuusiot ja uudet konsernit määrittävät ammattikorkeakoulutuksen ja yliopistokoulutuksen rajoja uudelleen. Erilaisia hankkeita on käynnissä esimerkiksi Lappeenrannassa, Lapissa, Tampereella ja Vaasassa. Suurin uhka kilpailukyvyn ja työmarkkinoiden kannalta on ammatillisen osaamisen mahdollinen heikentyminen. Yhdistymisiä suunniteltaessa ja tehtäessä tämä on eräs keskeisistä sudenkuopista, jonka ylittämiseen on kiinnitettävä kaikilla tasoilla systemaattisesti huomioita. Jotta yhdistymiset onnistuvat ja kestävät aikaa, lähtökohtana on, että yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä vallitsee keskinäinen kunnioitus ja tasavertaisuus sekä syvällistä ymmärrystä molempien tuottamasta koulutuksesta ja tutkinnoista.

Lue Kristiina Kokon blogiNuorten pääsy jatko-opintoihin turvattava

Akava korostaa, että nuorten pääsyä koulutukseen tai työhön toisen asteen jälkeen tulee sujuvoittaa. Uusista ylioppilaista 75 prosenttia tavoittelee jatko-opiskelupaikkaa, mutta vain kolmannes pääsee opiskelemaan, osoittavat Tilastokeskuksen Koulutustilastot. Erityisen huolestuttavana Akava pitää sitä, että samanaikaisesti alle 30-vuotiaiden työttömyys on lisääntynyt yli 30 prosentilla. Tälläkin hetkellä työttömänä on yli 50 000 nuorta, joilla on taustalla toisen asteen tutkinto.

Lue tiedote: Nuorten pääsy jatko-opintoihin turvattava


Innokampus avaa reitin pulpetista uranäkymiin

InnoDay1

Innokampus kannustaa nuoria ideointiin ja itsenäiseen vastuunkantamiseen. Akava on mukana hankkeessa, joka vahvistaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia. InnoDay-tapahtuma kokosi Helsingin Hartwall Arenalle tuhansia lukiolaisia eri puolilta maata.

Lue Akavalaisen artikkeli: Innokampus avaa reitin pulpetista uranäkymiinMonikulttuurinen työyhteisö on luovempi

Työelämä muuttuu Suomessa vähitellen monikulttuurisemmaksi. Kulttuurien rikkaus työyhteisöissä poikii enemmän ideoita. Psykologi Stephen Lordin ensimmäinen työpaikka suomalaisessa työyhteisössä oli 90-luvun puolen välin jälkeen työharjoittelussa Vaasan ulkomaalaistoimistossa.

Stephen Lord ja Juan Gaona

Kolumbialainen Juan Gaona on yksi monista maahanmuuttajista, jotka ovat töissä peliyhtiö Roviolla. Gaonan mielestä Roviolla on muualta tulleen helppo olla.


Lue Akavalaisen artikkelI: Monikulttuurinen työyhteisö on luovempiViikon luku: Ylemmät toimihenkilöt paiskovat hommia kotona

Ylemmistä toimihenkilöistä 42 prosenttia tekee kotona ylityötä ja korvauksetonta työtä.

Ylemmistä-toimihenkilöistä-42-prosenttia-tekee-kotona-ylityötä-ja-korvauksetonta-työtä
akava_kilpailukyky_140x350


Tuumaamo:
EU:n itälaajentumisen jälkikohmelo käsillä?   

Markus Penttinen

Alkoholin juomisen kivistävät jälkiseuraukset tuppaavat tulemaan väistämättä huumahetkien jälkeen. Ne laimentuvat ihmisruumiissa yleensä hitaasti, mutta varmasti jokaisella viisariniskulla. Ihmismieli on kuitenkin monimutkaisempi ja henkinen ”jälkikohmelo” saattaa tulla viiveellä. Hyvänä vertailukohtana ilmiöstä on itänaapurimme Venäjä, jonka kohmelo Neuvostoliiton romahduksesta on nyt purkautumassa, kuten toimittaja Mihail Zygar mainiosti kuvaa tuoreessa kirjassaan Kremlin kulisseista.


Lue Markus Penttisen blogiTuleeko valtionomistuksen olla ikuista

MEP Heidi Hautala

Valtiolla ei omistajana ole etuoikeuksia, eikä sille myöskään voi asettaa erityisiä vaatimuksia yksityisesti omistettuihin yhtiöihin verrattuna. Uusi omistajaohjauslinjaus nostaa "uudeksi" kulmakiveksi yritysvastuun, mutta viittaa sen toimeenpanossa lähinnä voimassaolevaan ja tulevaan EU-lainsäädäntöön sekä kansainväliseen ohjaukseen, kirjoittaa europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Lue Heidi Hautalan kolumni
Pohjolan ammatillinen yhteisjärjestö PAY: Pohjoismaat luonteva ääni G20:ssä

Pohjolan ammatillinen yhteisjärjestö PAY on julkaissut kannanoton G20-ryhmän ja Pohjoismaiden yhteistyön merkityksestä ja esittää, että Pohjoismaiden tulee hakeutua läheisempään yhteistyöhön G20:n kanssa.

Lue lisää

Nordens Fackliga Organisation: Norden är en given röst i G20
Kysy kesäduunarineuvoja Sini Tervolta

sini_tervo_18

Kesätyö on usein nuoren ensimmäinen kosketus työelämään. Kohdalle saattaa osua kesätyön aikana tai jo ennen sen alkua työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Maksuton Kesäduunari-info tarjoaa nuorille mahdollisuuden kysyä ja saada tukea. Sama mahdollisuus on tarjolla myös nuorten vanhemmille ja työnantajille.

Lue Akavalaisen artikkeliEhdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2016 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle. Tavoitteena on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille. Haemme nyt ehdotuksia vuoden 2016 palkinnon saajaksi.

Lue lisää ja ehdotaAkava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400