Uutiskirje
22.4.2016
pop-up-teaserin-pysäytyskuva

Akavan muistilista nuorille: Koulutus suojaa työttömyydeltä ja tuo mielekkään uran

Nuorten kannattaa opiskella ja kouluttaa itseään, koska koulutus takaa edelleen monella tapaa menestyksekkään ja mielekkään työuran, Akava muistuttaa. Lisäksi koulutus tuo yhä hyvän suojan työttömyyttä vastaan.

Lue tiedote ja tutki tilastot: Akavan muistilista nuorille: Koulutus suojaa työttömyydeltä ja tuo mielekkään uran

akava_asia_saittikuvat_hyvinvointi

Viikon kysymyksen tulos

Viime viikon kysymyksemme koski naisen euroa. Saimme yhteensä 220 vastausta epätieteellisen ja epäviralliseen kyselyymme. Tulos kertoi, että suurin osa vastanneista oli oikeilla jäljillä palkkatasa-arvoasioista. Vaihtoehdon a) vähemmän kuin miehen euro valitsi 47 % vastanneista. Puntit menivät tasan b-vaihtoehdon vastoin palkkatasa-arvoa sekä c-vaihtoehdon Akava Asia kesken. Niille kertyi 26 % vastauksia. 

Kiitokset näkemyksistä, jatkamme työtä palkkatasa-arvon edistämiseksi.

viikonkysymys 2_AkavaAsia

Vastaa viikon kysymykseen

Tämän viikon kysymys tiedustelee näkemyksiä tulevaisuuden työstä. Mitä arvelet: Hands up, thumbs up vai start up?  Voit vastata tähän kysymykseen kampanjasivuilla sunnuntaihin asti. Kampanjasivut ovat osoitteessa  AkavaAsia.fi.

Akava Pop Up -ohjelma

Akava liittoineen on esillä Helsingin keskustassa Akava Pop Up -tapahtumassa Unioninkatu 25:ssä vappuviikolla 25.-29.4. 

Akava Pop Up -toimistossa järjestetään keskustelutilaisuuksia ja tapahtumia, kuten urainfoja, neuvonta- ja edunvalvontapalvelua. Lisäksi voit tavata Akavan ja sen liittojen asiantuntijoita ja johtoa. Täältä löydät luettelona tapahtumat ja linkit tapahtumien tarkempiin tietoihin.

Kaikkiiin tapahtumiin on vapaa pääsy, joissakin liittojen tapahtumissa on ennakkoilmoittautuminen.

Nähdään Akava Pop Upissa - tervetuloa!Työnhakijalle olisi saatava lisää mahdollisuuksia omaan aktiivisuuteen

Akava pitää perusteltuna hallituksen esitystä työttömyysturvan aktivoinnista siten, että se tukisi jatkossa työn löytämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä. Esitys on tältä osin pitkälti Akavan näkemyksen mukainen, joskin työnhakijan omaa aktiivisuutta tulisi sallia enemmän kuin hallitus esittää. Muun muassa opiskelumahdollisuutta työttömyysturvalla olisi tullut laajentaa.

Lue tiedote: Työnhakijalle olisi saatava lisää mahdollisuuksia omaan aktiivisuuteenVerkkokoulutustilaisuudet jatkuvat!

Akavan Esimiesverkosto järjesti verkkokoulutusta työhyvinvoinnin johtamisesta akavalaisille esimiehille ja esimiestyöstä kiinnostuneille 20.4.2016. Koulutukseen oli mahdollista osallistua myös alueellisissa Esimiesaamuissa. Tilaisuuden tallenne ja materiaalit löytyvät täältä.

Verkostokoulutus 1


Seuraava verkkokoulutus 2/4:

20.5. klo 8-9.30 Psykososiaalisen työkuormituksen hallinta
Jos haluat osallistua koulutukseen alueellisessa Esimiesaamussa (Helsinki, Hyvinkää, Joensuu, Kokkola, Lohja, Porvoo, Turku ja Vaasa), ole hyvä ja ilmoittaudu www.akava.fi/esimiesaamut.Pelaten paremmaksi esimieheksi

Työelämän laatu ja työn tuottavuus kulkevat käsi kädessä. Hyvillä esimiestaidoilla lisätään tuottavuutta. Mitä parempi esimies, sitä tuottavammat työntekijät.

Tuottava esimies peli

Tuottava esimies -simulaatiopeli pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen esimiestyön vaikutuksesta työntekijöiden tuottavuuteen.

Lue Esimiesverkoston artikkeli: Pelaten paremmaksi esimieheksiHyvinvoiva yhteisö välittää työntekijöistään

Merja Kyllönen_European Parliament

Hyvinvoiva ja työssään viihtyvä henkilöstö on jokaisen organisaation tärkeimpiä kilpailuvaltteja tämän päivän työmarkkinoilla. Voidaanko Suomessa nyt hyvin? Entä kuinka Suomi kohtelee työntekijöitään, kysyy europarlamentaarikko Merja Kyllönen kolumnissaan.

Lue Merja Kyllösen kolumniKomissaari Pierre Moscovici: Verokysymykset vaativat yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja

Pierre Moscovici

Talous- ja veroasioista vastaavan ranskalaiskomissaari Pierre Moscovicin mukaan Euroopan olisi nopeutettava uudistuksia, joilla investointiesteitä poistetaan ja yritysten toimintaympäristöä sekä kilpailukykyä parannetaan. Näiden toimien pitäisi yhdessä älykkäiden työmarkkinauudistusten kanssa tukea työpaikkojen luontia ja vähentää työttömyyttä.

Lue Akavalaisen artikkeli: Komissaari Pierre Moscovici: Verokysymykset vaativat yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja

akava_hyvinvointi_140x350


Akavan opiskelijat: Korkeakoulujen valintakäytännöissä huolehdittava tasa-arvoisista mahdollisuuksista

Akavan opiskelijat kummeksuu Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n julkaisemaa ehdotusta korkeakoulujen pääsykokeita korvaavaksi järjestelmäksi. VATT esittää korkeakoulujen pääsykokeiden korvaamista pääsääntöisesti ylioppilaskirjoituksiin perustuvalla järjestelmällä. Ehdotus asettaisi toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittajat epätasa-arvoiseen asemaan jatko-opintoihin haettaessa.

Lue Akavan opiskelijoiden kannanottoTuumaamo:
EU:n ja USA:n välille saatava sadantuhannen ammattilaisen muuttokiintiö

Markus Penttinen

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välistä TTIP-kauppa- ja yhteistyösopimusta olisi syytä täydentää vuotuisella sadantuhannen korkeakoulutetun ammattilaisen muuttokiintiöllä. Kun kandidaatti- tai maisteritason tutkinnon suorittanut henkilö löytää Yhdysvalloista koulutustaan vastaavaa työtä ja haluaa muuttaa sinne, häneen tulisi soveltaa helpotettuja viisumimenettelyjä.   

Lue Markus Penttisen blogiTuumaamo:
Mahdollisuus vai mörkö?    

Jani Mäntysaari


Digitalisaatio vähentää työn tarvetta ja työpaikkoja katoaa. Robotit korvaavat ihmiset työpaikoilla. Esineiden internet ja kaiken kytkeminen verkkoon vaarantaa yksityisyytemme. Tekoälyllä varustetut laitteet kaappaavat lopulta vallan ja pelätty koneiden kapina on täyttä totta. Perusteltuja, mutta usein liioiteltuja uhkakuvia.

Lue Jani Mäntysaaren blogiAkava-päivien teemana osaaminen ja koulutus

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea keväällä 2016. Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia Akavan liittojen jäsenille.

Seuraavat tilaisuudet:
10.5. Savonlinnassa

Banneri_Akava_paivat 2016  130  mm x 90 mm (00000002)Akava-päivien aikataulu 2016
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400