Uutiskirje
23.9.2016
Töistä Kotiin06c

Ajankohtaista Akavassa

Akava uudistaa toimintaansa ja tehostaa jäsentensä jäsenmaksujen käyttöä

Sture Fjäder _082016_1b

Akava uudistaa toimintaansa ja kohdentaa jäsentensä jäsenmaksujen käyttöä nykyistä tuloksellisemmaksi. Akavan hallitus on kuluvan strategiakauden alussa päättänyt arvioida Akavan toimintaa ja siihen liittyviä rakenteita, ja Akava on toteuttanut tätä hallituksen antamaa tehtävää.

Lue tiedote

Akava förnyar sin verksamhet och effektiviserar användningen av medlemsavgifter


Palkansaajakeskusjärjestöt: TTIP:n avulla on vahvistettava globaaleja standardeja – myös kestävän kehityksen osalta

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK tukevat sääntöperusteista avointa kaupankäyntiä ja sisällöltään tasapainoista TTIP-sopimusta. Avoimuuteen ja yhteisiin sääntöihin perustuvat vapaakauppasopimukset voivat luoda kasvua ja työpaikkoja sekä pohjaa korkeatasoisille globaaleille standardeille. Järjestöt luovuttivat tänään kannanoton aiheesta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäselle.

Lue palkansaajakeskusjärjestöjen kannanotto

Työmarkkinajärjestöt pelastivat aikuiskoulutustuen lakkauttamiselta

Akava on erittäin tyytyväinen, että työmarkkinajärjestöt onnistuivat pelastamaan aikuiskoulutustuen lakkauttamiselta. Maan hallitus päätti viime vuonna lakkauttaa aikuiskoulutustuen perusosan, joka olisi käytännössä lopettanut koko tuen. Työmarkkinajärjestöt pelastivat rahoituksen Työttömyysvakuutusrahaston avulla. Tuki säilyy, joskin sen kesto lyhenee ja taso laskee.

Lue tiedote
Johtava koulupsykologi Cecilia Forsmanin työviikko

Cecilia Forsman _ teemalogolla

Naantalin johtavan koulupsykologin Cecilia Forsmanin työviikkoon (12.–16. syyskuuta) mahtui monta hyvää keskustelua oppilaiden, vanhempien ja kollegojen kanssa. Vain kiire ärsytti.

Lue Cecilia Forsmanin työviikostaMä oon luottamusmies, osa 2: Wärtsilän pääluottamusmies hoitaa niin riidat kuin yt-neuvottelut

Ralf Holmlund

Ralf Holmlund edustaa lähes 2 500:a toimihenkilöä ja ylempää toimihenkilöä. Työpaikkaansa hän kutsuu Suomen suurimmaksi insinööritoimistoksi.

Lue Mä oon luottamusmies -artikkeli

Jag är förtroendeman, del 2: Wärtsiläs huvudförtroendeman sköter både konflikter och samarbetsförhandlingarKaksi tarinaa: Näin opiskelin työttömyysetuudella

Aikuisopiskelu07c

Korkeakoulutettu työtön voi saada luvan omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella. Se saattaa pelastaa koko työuran, sanoo etuutta käyttänyt.

Lue Akavalaisen artikkeli
Akava PopUp kiertää korkeakoulukampuksilla

Akava PopUp_Otaniemi

Akava jäsenliittoineen tapaa tänä syksynä opiskelijoita Akava PopUp -kiertueella korkeakouluissa kautta maan. PopUp-tapahtumissa opiskelijoille kerrotaan, miksi jäsenyys akavalaisessa liitossa kannattaa ja mitä jäsenetuja opiskelijat liitoista saavat. Kampuksilla keskustellaan myös siitä, mitä opiskelijoiden tulee muistaa työharjoittelun yhteydessä.

Lue Akavalaisen artikkeliLisää ja parempaa osaamista Eurooppaan

Janina Mackiewicz

Kesäkuussa Euroopan komissio julkaisi paljon odotetun osaamisohjelman (Skills Agenda), jossa luetellaan kymmenen toimenpidettä eurooppalaisten osaamisen parantamiseksi. Tarkoitus on parantaa työllisyyttä, kilpailukykyä ja kasvua, kirjoittaa Eurocadresin asiantuntija Janina Mackiewicz.

Lue Janina Mackiewiczin kirjoitus
Viikon luku: Akavalaisilla luottamusmiehillä keskimäärin 6 vuotta kokemusta luottamusmiehenä toimimisesta

Akavalaisilla-luottamusmiehillä-keskimäärin-6-vuotta-kokemusta-luottamusmiehenä-toimimisesta

Akavalaisilla luottamusmiehillä on keskimäärin kuuden vuoden kokemus nykyisessä luottamusmiestehtävässään toimimisesta. Kuusi vuotta osoittaa, että akavalaisilla luottamusmiehille on ehtinyt kertyä asiantuntemusta ja kokemusta tehtävästään.

Tuumaamo:
Miten voi erikoistua jäykistymättä?

Sanan ”jäykkä” synonyymejä ovat muun muassa taipumaton, joustamaton, kankea ja tankea. Sanan ”erikoistunut” synonyymejä taas ovat erilaistunut, eriytynyt sekä vierasperäiset spesialisoitunut ja fokusoitunut. Sana ”jäykkä” herättää mielessäni kielteisiä tuntemuksia, sillä sitä käytetään kuvaamaan pysähtyneisyyttä ja taantumuksellisuutta. Erikoistunut taas kuulostaa hyvältä, peräti erinomaiselta.

 EugenKoev

Lue Eugen Koevin blogi
Tuumaamo: Yliopistolakiuudistuksen arviointi: opetuksen ja tutkimuksen tiivis yhteys jäi toteutumatta  

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuore arviointi yliopistolakiuudistuksen vaikutuksista sisältää runsaasti kiinnostavaa tietoa yliopistoistamme ja niiden toimintaympäristön muutoksista tiiviissä paketissa. Julkaisutilaisuudessa nousivat odotetusti esille johtamisen ongelmat yliopistojen ja ministeriön välillä sekä haasteet yliopistojen sisällä.

Mielityinen_Ida_100x100

Lue Ida Mielityisen blogi
Mun vai robotin työ?

MEP MiaPetra Kumpula-Natri_rajattu

Työntekoa mullistava robotisaatio on jo käynnissä. Meille ihmisille robotisaatio tarkoittaa sitä, että meidän tulee olla entistä koulutetumpia ja ymmärtää omaa erikoisalaamme paremmin, kirjoittaa Miapetra Kumpula-Natri kolumnissaan.

Lue Miapetra Kumpula-Natrin kolumniVielä ehtii: Suomen paras kesätyönantaja 2016 -kilpailu

Hyviä kesätyöpaikkoja ja -työnantajia on monia, mutta vain yksi voi olla paras.

Akavan opiskelijat etsii Suomen parasta kesätyönantajaa.

Kilpailu järjestetään nyt yhdeksännen kerran. Viime vuonna parhaaksi kesätyönantajaksi valittiin Finnveran Jyväskylän toimipiste.

Ehdotuksen voi tehdä 30. syyskuuta saakka.

Lue lisää ja tee ehdotus Suomen parhaaksi kesätyönantajaksi 2016
Syksyn Akava-päivät

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Teemana on osaaminen ja koulutus.

Muistathan merkitä päivät kalenteriisi:

3. 11. Lappi, Tervola
8.11. Hämen, Hämeenlinna
10.11. Pohjanmaa
1.12. Pirkanmaa

Lue lisää
Nauru pidentää uraa – Kunnon työn päivä 7. lokakuuta

Kunnon työn päivä banneri-236x126

Kunnon työn päivään on aikaa kaksi viikkoa. Perjantaina 7. lokakuuta yli 60 maassa juhlitaan ihmisarvoista työtä ja hyvää työelämää – nyt jo yhdeksättä kertaa.

Vuoden 2016 teemana on ilo. Nauru tuo hyvää mieltä koko työyhteisöön ja lisää tutkitusti jaksamista, hyvinvointia ja työn tuottavuutta. Ilo pidentää uraa.

Valitettavasti monilla maailman työntekijöillä nauru on harvoin herkässä. Vaikeat työolot, kiivas tahti ja epätasa-arvo vetävät vakavaksi myös Suomessa.

Lue lisää Kunnon työn päivästä!

Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400