Uutiskirje
25.11.2016
Liitokokous 211116

Kun vastuu ja työmäärä kasvavat, päätyy arvonlisästä kukkaroon vain puolet

Palkankorotus 300 e paljonko jää käteen DI Jaanalle ja tradenomi Miikalle_sivutolle


Kireä progressiivinen palkkaverotus ei kannusta palkansaajia ottamaan lisää vastuuta ja lisäämään työn määrää, Akava huomauttaa. Suomen pärjääminen globaalissa digimaailmassa sekä työllisyyden ja tuottavuuden kasvu edellyttävät koulutusta, osaamista ja vahvaa sitoutumista työhön. Nykyinen veropolitiikka ei kuitenkaan tue osaamiseen perustuvaa talouskasvua millään palkkatasolla.

Lue tiedote: Akava: Kun vastuu ja työmäärä kasvavat, päätyy arvonlisästä kukkaroon vain puolet

Lue myös: Akavan ansiotuloverotuksen linjaukset -muistio sekä Palkansaajien verotusta koskevia taustatietoja
Akavan yrittäjäpalkinnon 2016 sai fysioterapeutti ja yrittäjä Susanna Antikainen

Akavan yrittäjäpalkinto 2016

Akavan yrittäjäpalkinto 2016 on myönnetty fysioterapeutti Susanna Antikaiselle, Fysio Center Jyväskylä Oy:n omistajayrittäjälle. Lämpimät onnentoivotukset!

Lue tiedote: Akavan yrittäjäpalkinnon 2016 sai fysioterapeutti ja yrittäjä Susanna Antikainen

Lue Akavalaisen artikkeli: Fysio Centerin Susanna Antikainen satsaa henkilöstöön
Johtavan työterveyshoitajan Marja Alanteen työviikko: Työterveyshuollon kuuluu kuunnella, tukea ja kannustaa

Marja Alanne

Vaikka Stockmannin johtavan työterveyshoitajan Marja Alanteen työviikkoon (14.–18. marraskuuta) mahtui huolta työntekijöiden ja työyhteisöjen jaksamisesta, mukaan mahtui myös kehityksen pilkahduksia. Suurin ankeus pysytteli ulkona.

Lue johtavan työterveyshoitajan Marja Alanteen työviikosta
Väärinkäytösten ilmoittajalta puuttuu suojaava lainsäädäntö EU:ssa

Janina Mackiewicz

Olemme viime vuosien aikoina lukeneet erilaisista paljastuksista ja tietovuodoista. Mitä tehdä, kun työssäsi saat haltuusi arkaluontoisia tietoja, joista ilmenee toistuvia väärinkäytöksiä?

Väärinkäytösten ilmoittajat maksavat yleensä korkean hinnan siitä, että paljastavat tietoa. Tarvitsemme suojan niille, jotka toiminnallaan auttavat muita. EU-tasolla puuttuu lainsäädäntö, joka antaa tämän suojan heille. Eurocadresin asiantuntija Janina Mackiewicz kannustaa allekirjoittamaan vetoomuksen.

Lue Akavalaisen artikkeli ja allekirjoita vetoomus
Jyrki Katainen yrittää pitää koulutuskysymyksiä komission agendalla

Jyrki Katainen


Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa Eurooppaan parempaa koulutusta ja osaamista. Komissio saattaa antaa niistä suosituksia julkistaessaan keväällä 2017 toimenpide-ehdotuksensa sosiaalisten oikeuksien pilarista.

Kyseessä on komission aloite, jolla se yrittää luoda Eurooppaan toimivampia sekä oikeudenmukaisempia työmarkkinoita ja sosiaaliturvajärjestelmiä. Komissio haluaa myös synnyttää keskustelua rahaliitto Emun syvemmästä sosiaalisesta ulottuvuudesta. Aloite on ollut tänä vuonna lausuntokierroksella.

Lue Akavalaisen artikkeli: Katainen haluaa parantaa Euroopan osaamistaTuumaamo: Työelämätaidot heijastavat perusopetuksen laatua

Euroopassa on keskustelu pitkään työelämässä tarvittavista perustiedoista ja -taidoista, ja täysin aiheesta. Noin 70 miljoonalla eurooppalaisella on puutteita luku- ja kirjoitustaidossa, vielä useammalla heikot lasku- ja digitaaliset taidot. Puutteelliset taidot asettavat monet alttiiksi työttömyydelle, köyhyydelle ja sosiaaliselle syrjäytymiselle. Oma lukunsa on suuri joukko korkeasti koulutettuja, joiden työtehtävät eivät vastaa heidän koulutustaan.

Miika Sahamies 100x100 px

Lue Miika Sahamiehen blogi
Syksyn Akava-päivät

Vuoden viimeinen Akava-päivä järjestetään Tampereella joulukuun alussa. Teemana on osaaminen ja koulutus.

1.12. Pirkanmaa, Tampere

Lue lisää

Hyvät ideat syntyvät pakkomielteistä

Pauliina Seppälä 2

Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi valittiin VTM, yrittäjä Pauliina Seppälä. Seppälä on työssään yhdistänyt sosiaalisen median ja yhteisöllisyyden, ja hänen visionsa takaa löytyvät muun muassa Siivouspäivä ja Nappi Naapuri.

Tutustu Pauliina Seppälään Tapaamossa

Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400