Uutiskirje
28.10.2016
päiväkodissaa09 kapea

Ajankohtaista Akavassa:

Perhevapaajärjestelmän uudistaminen käyntiin jo tällä vaalikaudella

Sture Fjäder 2

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vaatii, että perhevapaajärjestelmän uudistaminen pitää aloittaa jo tällä vaalikaudella. Hän esittää, että maan hallitus tekee vuoden 2017 aikana poliittisen päätöksen vanhempainvapaajärjestelmän uudistamisesta siten, että sen lähtökohtana on puhtaasti työllisyys- ja tasa-arvonäkökulma.

Lue tiedote: Fjäder: Perhevapaajärjestelmän uudistaminen käyntiin jo tällä vaalikaudella

Akava odottaa merkittävää pääomitusta korkeakouluille

Hallituksen suunnitelmat pääomittaa yliopistoja ja ammattikorkeakouluja on otettu tyytyväisinä vastaan Akavassa. Hallitus valmistelee korkeakoulujen tuntuvaa pääomittamista ensi kevään kehysriihen yhteydessä. Tarkoituksena on myydä valtion omaisuutta ja sijoittaa saatuja tuloja korkeakoulujen pääomiin. Akava pitää tätä oikeana toimenpiteenä tutkimuksen, koulutuksen ja kasvun näkökulmista. Samalla vahvistetaan korkeakoulujen autonomiaa.

Lue tiedote: Akava odottaa merkittävää pääomitusta korkeakouluilleKysely: Akavalaiset erittäin tyytymättömiä TE-toimistojen palveluihin

Kuinka tyytyväinen olet TE-toimistojen palveluun seuraavissa asioissa

Akavalaiset ovat erittäin tyytymättömiä TE-toimistojen palveluihin, kertoo tuore Akavan TNS Gallupilla teettämä kysely. Jopa 56 prosenttia vastaajista on erittäin tai melko tyytymätön TE-toimiston palvelun tehokkuuteen. Asiantuntijuuteen on erittäin tai melko tyytymätön 50 prosenttia vastaajista. Palvelun saatavuuden nopeuteen oli tyytymättömiä 45 prosenttia.

Lue tiedote: Akavalaiset erittäin tyytymättömiä TE-toimistojen palveluihin
Lue Akavalaisen artikkeli: Akavalaiset kaipaavat asiantuntemusta TE-toimistoihin
Diakoniatyöntekijä Anne Immosen työviikko: Parasta kun voi auttaa konkreettisesti

Anne Immonen 1

Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijä Anne Immonen hoiti monen ihmisen asioita ja sielua työviikollaan (17.–23. lokakuuta). Seitsemästä peräkkäisestä työpäivästä hän syyttää vain itseään.

Lue diakoniatyöntekijä Anne Immosen työviikosta
Työaikakäytäntöjen muutospaineet tulevat esiin ohjelmistoalalla

Selvitysmies Jukka Ahtelan tuore raportti työaikakäytännöistä nostaa esille tärkeitä näkökulmia työaikakysymyksistä asiantuntijatyössä. Ohjelmistoala toimii esimerkkinä tietotyön työaikakäytäntöjen muutostarpeista ja kehityksestä. Akava pitää tärkeänä, että löydetään tasapainoinen ratkaisu työntekijöiden omien vaikutusmahdollisuuksien ja työnantajien tarpeiden välille.

Jaana Meklin 2

- Monet ohjelmistoalalla esille nousseet kysymykset ovat arkipäivää myös muilla aloilla. Ahtela korostaa työaikasääntelyn perustavoitetta, työntekijän suojelua, joka on Akavallekin keskeinen näkökulma, toteaa vastaava lakimies Jaana Meklin.

Lue Akavalaisen artikkeli työaikakäytäntöjen muutospaineista ohjelmistoalallaAkavikko Vesa Vuorenkoski: Hallituksen korkea aika reagoida innovaatioinvestointien vähyyteen

Vesa Vuorenkoski 1

Tilastokeskuksen julkaisemat tutkimus- ja kehittämistoiminnan tilastot vuodelta 2015 kertovat, että t&k-toiminnan osuus painui alle kolmen prosentin bruttokansantuotteesta. Akavikko Vesa Vuorenkosken mukaan hallituksen olisi korkea aika reagoida innovaatioinvestointien lamaan.

Lue Akavikko Vesa Vuorenkosken kirjoitus siitä, että hallituksen on korkea aika reagoida innovaatioinvestointien vähyyteen


Eläketurma on hyvin kirjoitettua haastamista

Toimittaja Jari Hanskaan ei ensimmäisenä liitetä mielikuvaa eläkkeiden asiantuntijana, vaan pikemminkin räksyttäjänä ja piikkinä päättäjien lihassa. Siksi odotin mielenkiinnolla ja tyylilajia pelätenkin hänen ja Teemu Muhosen kirjaa ”Eläketurma” suomalaisesta eläkejärjestelmästä.

Veirto_Katja

Lue Katja Veirton blogi
Akavan opiskelijat hakee aluetoimijoita

Akavan opiskelijat hakee aluetoimijoita eri puolille maata vuoden 2017 alussa alkavalle kaudelle. Aluetoimijan tärkein tehtävä on toimia linkkinä alueen korkeakoulujen ja Akavan opiskelijoiden välillä. Aluetoimija edustaa Akavan opiskelijoita omalla alueellaan.

Lue lisää ja hae opiskelija-aluevaikuttajaksi
Kuusi työelämäopasta, jotka kannattaa lukea juuri nyt

Kirjamessut 2015

Kaipaatko yllättäviä näkökulmia työelämään? Tässä kuusi uutta ja erilaista työelämäopasta, joilla on annettavaa myös akavalaisille.

Lukuvinkit AkavalaisestaSyksyn Akava-päivät

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Teemana on osaaminen ja koulutus.

Muistathan merkitä päivät kalenteriisi:

3.11. Lappi, Tervola
8.11. Hämen, Hämeenlinna
10.11. Pohjanmaa
1.12. Pirkanmaa

Lue lisää

Lapsi mukaan töihin -päivä 18.11.

Lapsi mukaan töihin 18112016

Lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun Keskusliitto ja työ- ja elinkeinoministeriö tuovat Suomeen teemapäivän, jossa lapset otetaan mukaan töihin tutustumaan vanhempiensa työhön. Ensimmäistä Lapsi mukaan töihin -päivää vietetään Suomessa YK:n lapsen oikeuksien viikon perjantaina 18. marraskuuta 2016.

Akava ja muut työmarkkinajärjestöt ovat mukana teemapäivän vietossa.

Teemapäivän ajatuksena on, että lapset pääsevät näkemään ja kokemaan, missä heille tärkeät aikuiset tekevät työtä ja millaista työnteko on. Ja tietenkin: lapset otetaan työpaikoille tutustumaan, ei töihin. 

Lue lisää Lapsi mukaan töihin -päivästä
Viikon luku: Suomen eläkejärjestelmä sijalla 4 kansainvälisessä vertailussa

Suomen-sijoitus-eläkevertailussa

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui neljänneksi kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa. Vertailun kriteereinä ovat eläkkeiden riittävyys, järjestelmän kestävyys ja hallinnon luotettavuus.
Uutisia liitoista ja neuvottelujärjestöistä


Ylemmät Toimihenkilöt YTN haluaa kaikille tasapuolisen työaikalain
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400