Uutiskirje
29.4.2016
Vappu on AkavaAsia

Korkeakouluopiskelijoiden työssäkäynnistä ei tule rangaista

Koulutustilastojen mukaan noin 55 prosenttia korkeakouluopiskelijoista työskentelee opintojen ohessa ja on jo tuolloin asiantuntijauralla. Kaikki koulutusasteet mukaan lukien Suomessa oli 291 000 työssäkäyvää opiskelijaa vuonna 2014, heistä 141 000 korkeakouluopiskelijoita. Jotta nuoret saadaan siirtymään työuralle nopeammin kuin nykyisin, työssäkäynti tulee huomioida nykyistä paremmin osana opintoja.

Lue tiedote: Korkeakouluopiskelijoiden työssäkäynnistä ei tule rangaista

akava_asia_saittikuvat_tieto_1400x875

Akava poppasi Helsingin keskustassa

Akava toimisto ja liitot olivat tämän viikon ajan jäsenten ja suuren yleisön tavattavissa Helsingin keskustassa Akava Pop Up -toimistossa. Unioninkatu 25:ssä olimme suoraan vallan ytimessä – kirkon, valtiovallan ja yliopiston Bermudan kolmiossa.

Pop Up’issa järjestettiin yli 30 erilaista info- ja tapaamistilaisuutta sekä päivittäin keskustelu. Esillä keskusteluissa oli  ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja työelämään liittyviä aiheita.

WP_20160425_006

Jokaisesta keskustelusta on käytetävissä noin 15-minuuttinen videotallenne osoitteessa www.akava.fi/popup_keskustelut.

Tänään perjantaina Pop Up päättyy tapaamiseen Akavan puheenjohtajan kanssa. Tule siis sinäkin ottamaan elämää störrempi selfie ja aloittamaan vappu Sture Fjäderin kanssa kello 14–17!

Viikon kysymys kertoi: tulevaisuuden työhön kuuluu start up

Kysyimme viime viikolla Akava asia -kampanjan viikon kysymyksessä, kuuluuko tulevaisuuden työhön a) hands up, b) thumbs up vai c) start up.

viikon kysymys 3_25042016

Eniten kannatusta, 41 prosenttia vastauksista, sai start up. Hands up -vaihtoehdon kannalla oli yllättävän moni, 32 prosenttia. Thumbs up -vaihtoehtoa suosi 27 prosenttia vastaajista. Yhteensä 193 vastausta kertyi tähän viikon kysymykseen. Kiitokset vastauksista!

Vielä ehdit vastata vappuviikon kysymykseen

Vappuviikon kysymyksemme hakee näkemyksiä siitä miksi Akava on iloinen asia. Vastausvaihtoehdot ovat a) työ, b) tulevaisuus ja c) vappu.  Voit vastata Akava asia -kampanjasivujen avaussivulla.Poliiseista Akavan tuorein jäsenliitto

 
Akavan hallitus on hyväksynyt Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n (SPJL) Akavan jäseneksi. SPJL kuului aiemmin STTK:laiseen palkansaajajärjestö Pardiaan. Akavalla on nyt 37 jäsenjärjestöä, ja Akavan liittojen kokonaisjäsenmäärä on noin 610 000.

SPJL on Suomen suurin poliisin ja oikeushallinnon ammattilaisten etuja ajava järjestö. Liiton jäsenyhdistyksiin kuuluu noin 11 100 poliisimiestä sekä poliisin toimistotehtävissä, oikeuslaitoksessa ja hätäkeskuksissa työskentelevää ammattilaista. Liitolla on myös opiskelijajäseniä.

Lue tiedote: Poliiseista Akavan tuorein jäsenliitto

Läs pressmeddelandet: Poliserna går med i AkavaAkavalaisille yrittäjille ja itsensätyöllistäjille uusi edunvalvontajärjestö

Yrittäjät ja itsensätyöllistäjät_julkistus 2604

Yhdeksän akavalaista jäsenliittoa on perustanut Akavan yrittäjien ja itsensätyöllistäjien edunvalvontajärjestön. Järjestön tehtävänä on tehostaa yrittäjien sekä itsensätyöllistäjien eli yksinyrittäjien, ammatinharjoittajien, freelancereiden ja apurahansaajien edunvalvontaa.

Fjäder ja Luomanmäki 2604

– Tämä on konkreettinen askel eteenpäin yrittäjien ja itsensätyöllistäjien edunvalvonnan tehostamiseksi, kiittää Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Salla Luomanmäki on edunvalvontajärjestön vastavalittu puheenjohtaja. Hän on Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja.

Lue tiedote: Akavalaisille yrittäjille ja itsensätyöllistäjille uusi edunvalvontajärjestöSAK, Akava ja STTK: Maksuton Kesäduunari-info neuvoo nuoria kesätyöasioissa

sini_tervo_19

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avautuu jälleen ensi viikon maanantaina. Palkansaajakeskusjärjestöjen maksuton neuvontapalvelu auttaa joka kesä satoja kesätyöntekijöitä puhelimitse ja netin kautta. Palvelu tarjoaa neuvontaa tänä kesänä jo 12. kerran.

Lue tiedote: Maksuton Kesäduunari-info neuvoo nuoria kesätyöasioissaTapaamo: Enemmän opiskelua ilman rajoja


Heinilä_Koponen1

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen (kuvassa oik.) ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton SAMOK:n puheenjohtaja Jemi Heinilä haluavat opiskeluun vähemmän rajoja, enemmän yhteistyötä ja kansainvälisyyttä.

Lue Akavalaisen artikkeli: Enemmän opiskelua ilman rajoja
Tuumaamo: Kovaa propagandapeliä luottamusmiehestä

Maria Löfgren

Paikallinen sopiminen ja sen laajentaminen on saanut julkisuudessa outoja sävyjä. Paikallista sopimista ollaan laajentamassa ja joustoja lisäämässä kahdella taholla, lainsäädännöllä ja työehtosopimuspöydissä.
Suomen Yrittäjät on kuitenkin alkanut väittää mediassa, että tavoitteena onkin sopimisen jäykistäminen tai jopa estäminen luottamusmiespakon avulla.

Lue Maria Löfgrenin blogiFaktoja paikallisesta sopimisesta

Kilpailukykysopimuksessa (kikyssä) on sovittu siitä, että työehtosopimuksissa edistetään paikallista sopimista ja parannetaan siinä yhteydessä henkilöstön edustajien toimintaedellytyksiä. Luottamusmiespakkoa ei ole olemassa, eikä sitä tule.

Tutustu Akavan kokoamiin kysymyksiin ja vastauksiin paikallisen sopimisen laajentamisesta.

Lue kysymykset ja vastaukset
SAK ja Akava: Paikallisen sopimisen lainsäädäntöhankkeelle annettava työrauha

SAK ja Akava ihmettelevät yrittäjäjärjestöjen pyrkimystä vääristää paikallisen sopimisen lainvalmistelua. Järjestöt edellyttävät työrauhaa parhaillaan työtään tekevälle työryhmälle.

– Tavoitteena on toteuttaa paikallisen sopimisen laajentaminen niin, että siitä hyötyvät kaikki, myös yrittäjät. Olemme lisäämässä mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen, emme rajoittamassa. Sääntöjen tulee kuitenkin olla kaikille samat, järjestöt painottavat.


Lue tiedote
Työstressin hallinta on työuran mittainen haaste

Kansainvälisen työturvallisuuspäivän 28.4.  teemana tänä vuonna on työstressi ja sen hallinta.

Tutustu käytännön vinkkeihin stressin hallinnasta. Mukana on ohjeita sekä työntekijöille että esimiehille. 

Lue lisääViikon luku: Korkeakoulutettuja yrittäjiä ja ammatinharjoittajia  81 000 vuonna 2015

Korkeakoul-yrittäjien-määrä-2015
Korkeakoulutettuja yrittäjiä ja ammatinharjoittajia oli 81000 vuonna 2015. Heistä 79 prosenttia harjoitti yritystoimintaa päätoimisesti.Akava-päivien teemana osaaminen ja koulutus

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea keväällä 2016. Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia Akavan liittojen jäsenille.

Seuraavat tilaisuudet:
10.5. Savonlinnassa

Banneri_Akava_paivat 2016  130  mm x 90 mm (00000002)Akava-päivien aikataulu 2016
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400