Uutiskirje
3.6.2016
Antti Hanhirova_rajattu2

Mä oon virkamies, osa 7: Lentävä virkamies

Monella virkamiehellä on kiire työssään. Harva kiitää silti eteenpäin jopa 1900 kilometriä tunnissa, kuten Hornet-ohjaaja Antti Hanhirova.

Antti Hanhirova 2


Virkamiehiä pidetään usein kravattikaulaisina paperinpyörittäjinä, mutta totuus on toinen. Esimerkiksi valtion noin 69 000 virkamiehestä arviolta 40 prosenttia työskentelee puolustusvoimissa, poliisissa ja rajavartiolaitoksessa. Tähän joukkoon mahtuu monenlaisia ammatteja, joista yksi erikoisimpia lienee Hornet-ohjaaja.

Lue Akavalaisen Mä oon virkamies -artikkeli
Ostovoiman tukeminen verotuksella tuo vauhtia kilpailukykyneuvotteluihin

Akava on tyytyväinen, että maan hallitus on päättänyt tukea kansalaisten ostovoimaa sekä perua pakkolait, jos kilpailukykysopimus toteutuu mahdollisimman kattavasti. Akava uskoo, että ostovoiman tukeminen ja pakkolakien peruminen tuovat vauhtia kilpailukykyneuvotteluihin.

Lue tiedotePaikallisen sopimisen laajeneminen näkynyt jo nyt sovellusneuvotteluissa

Kilpailukykysopimus laajentaa huomattavasti paikallisen sopimisen mahdollisuuksia järjestäytyneissä yrityksissä sekä julkisella sektorilla, Akava kiittää. Paikallinen sopiminen on näkyvissä jo nyt, kun akavalaiset sopimusalat ovat neuvotelleet kilpailukykysopimuksen mukaisia työehtosopimusratkaisuja.

Lue tiedote
Tutkijakoulutetut pysyvät vakaimmin työllisyyspolulla

Akavan ekonomisti Heikki Taulu arvioi työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusraporttia, jossa kartoitetaan korkeasti koulutettujen työllisyyttä, työttömyyttä ja syrjäytymisriskejä 2000-luvun Suomessa.

– Laajan tutkimuksen ansiosta pystymme ensi kertaa tarkastelemaan korkeakoulutettujen työmarkkina-aseman dynamiikkaa yleisellä tasolla, Taulu toteaa. Hän edusti Akavaa tutkimushankkeen ohjausryhmässä.


Lue Akavalaisen artikkeli: Tutkijakoulutetut pysyvät vakaimmin työllisyyspolullaAkavikot: Irtisanottujen tukipaketteja syytä uudistaa

Akavikot 3

Miksi suuryritysten irtisanomisissa jaetaan erilaisia rakennetukia ja muutosturvaa, mutta korkeakoulujen irtisanomisissa ei? Akavikot-raati eli Akavan asiantuntijat Vesa Vuorenkoski, Ida Mielityinen, Katja Veirto ja Eugen Koev kommentoivat ajankohtaisia asioita kukin omasta näkökulmastaan.

Lue Akavikot-raadin kommentit
Viikon luku: Vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työttömyys vähentynyt 4,8 prosenttia

Vastavalmistuneiden-työttömyys-laskenus-4,8-prosenttia-edellisvuodesta

Vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työttömyys on laskenut 4,8 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen huhtikuussa 2016.Akavan SuomiAreena-keskustelu: Jättävätkö korkeakoulutetut Suomen?

12.7.2016 11.45-13.00 Eetunaukio, Pori

Keskustelutilaisuuden teemana on suomalaisen työn tulevaisuus. Nostamme esille suomalaisen työn tulevaisuuden ja siihen liittyvät valinnat, joita meidän on tehtävä, jotta pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa. Lisäksi keskustelussa pohditaan seuraavia teemoja: nuorten työntekijöiden uratavoitteet, tulevaisuuden työpaikat ja työn tekemisen muuttuvat tavat. #OsaavaSuomi

SuomiAreena2016

Keskustelutilaisuuden puhujat:

  •     Karoliina Korppoo, Colossal Order Oy, Game Designer
  •     Matti E. Lehtonen, GE Healthcare Finland Oy, toimitusjohtaja
  •     Niklas Geust, bisnesenkeli
  •     Ilkka Halava, tulevaisuustutkija
  •     Sture Fjäder, Akava, puheenjohtaja

Tilaisuuden juontavat Vesa Vuorenkoski Akavasta ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski.


Katso SuomiAreena videot

Työ. Koulutus. Mitä niistä tuumii Game Designer Karoliina Korppoo? #OsaavaSuomi. Klikkaa kuvaa ja katso video.

Karoliina Korppoo


Investoinnit. Innovaatio. Toimitusjohtaja Matti E. Lehtosen ajatuksia.  #OsaavaSuomi. Klikkaa kuvaa ja katso video.
 
Matti E Lehtonen

Tuumaamo: Järjestäytyminen kannattaa

Kuusisto_Veikka

Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisi vastikään tutkimustuloksia työttömyyskassojen ulkopuolella olevista palkansaajista. Tuloksia tarkastellaan erittäin suurella mielenkiinnolla ammattiyhdistysliikkeessä. Miksi 15 prosenttia työllisistä ei ole järjestäytynyt millään tavalla? Tulosten mukaan jopa 50–80 prosenttia työttömyyskassojen ulkopuolella olevista palkansaajista täyttäisi työssäoloehdon, jos he olisivat työttömyyskassan jäseniä.

Lue Veikka Kuusiston blogiTuumaamo:
Asiantuntija kaipaa modernia työaikasääntelyä

Jaana Meklin

Kohta on taas aika puhua muustakin kuin kilpailukykysopimusneuvotteluista ja paikallisesta sopimisesta. Jatkossakin työelämässä riittää haasteita ja työaikalain modernisointi lienee yksi niistä kiireisimmistä. 

Lue Jaana Meklinin blogi
Soten rahoituksen ja valinnanvapauden vaikutusarvioiden oltava tiedossa

Akavan mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvä selvitysmiesten ehdotus potilaiden ja asiakkaiden valinnanvapaudesta ja monikanavarahoituksesta on hyvä pohja uudistuksesta käytävälle keskustelulle. Ehdotus tukee Akavan vaatimusta, jonka mukaan päätöksenteon pohjaksi on saatava konkreettisia malleja ja vaihtoehtoja valinnanvapauden laajentamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Lue tiedoteEuroopan strategisten investointien rahastosta tukea sivistykseen ja kulttuuriin

Liisa Jaakonsaari

Heikon talouskasvun ja lisääntyvän pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorisotyöttömyyden kaulan katkaiseminen on Euroopan yhteinen haaste, johon haetaan kuumeisesti ratkaisuja, kirjoittaa europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kolumnissaan.

Lue Liisa Jaakonsaaren kolumni
Akava asia -kampanja päättyi

Akava asia -kampanjan viimeisen viikon kysymys tiedusteli Akavan tavoitteesta vuoteen 2019 mennessä, johon liittyi 75 %.

viikonkysymys0306

Vaihtoehto b) 75 % työllisyysastetta sai eniten kannatusta, 64 % vastanneista valitsi sen.  Vaihtoehto a) 75 % rasvaprosenttia oli 27 %:n mielestä paras vaihtoehto ja c) 75 % pidempiä silmäripsiä miellytti 9 % vastanneista. Saimme tähän kysymykseen 92 vastausta.

Akava asia -kampaja päättyi toukokuun lopussa. Akavalaisten esittelyt ja muut aineistot ovat edelleen käytettävissä kampanjasivuilla. Kiitokset kaikille, jotka olivat osallistuivat tapahtumiin ja some-keskusteluun.Suomen paras kesätyönantaja 2016 -kilpailu käynnistyy

Akavan opiskelijat etsii jälleen Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään yhdeksännen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

Lue lisää ja ilmianna Suomen paras kesätyönantajakesaduunari-info 449

Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400