Uutiskirje
4.3.2016
Ostoksilla_neuroilla_videolta_rajattu

Neuron kurssi nousuun

Naisen euron arvo on tunnetusti pienempi kuin miehen euron. Entäs jos naisen euro olisi valuuttayksikkö nimeltään neuro? Katso Akavan video, jossa maistellaan, miten neuroilla asioidessa kävisi lounaspaikassa.

Katso hittivideo: Neuron kurssi nousuun


Naisen euron eli neuron kurssi saatava nousuun

Akava vaatii, että naisen euron kurssi on vihdoin saatava nousuun. Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan naisten ja miesten palkkaero junnaa paikallaan. Naisten kokonaisansiot ovat noin 82 prosenttia miesten kokonaisansioista.

Lue tiedote: Naisen euron eli neuron kurssi saatava nousuun

Miehen euro naisen euro 82_c

Naisen euro on vähemmän kuin miehen euro

Naisen euro on palkkapussissa edelleen paljon vähemmän kuin miehen euro. Naisten kokonaispalkka oli vuonna 2014 noin 82 prosenttia miesten palkasta.

Lue lisää: Naisen euro on vähemmän kuin miehen euro

Tuumamo: Neuron arvoinen nainen

Joko sinulla on käytössäsi uusi valuutta neuro? No ei neuroa vielä ole olemassa, paitsi Akavan videossa. Jos olisi, neuron kurssi olisi huonompi kuin nyt käytössä olevan euron.

Lue Tarja Arkion blogikirjoitus: Neuron arvoinen nainenTapaamossa pääekonomisti Heidi Schauman

Heidi Schauman_Lehtikuva

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman uskoo, että vahvistuva palvelusektori tarjoaisi naisille ja naisvaltaisille aloille näytön paikan. Perhettä ei tarvitse uhrata uralle, hän sanoo.

Lue lisää: Pääekonomisti Heidi Schauman: Palvelusektorilla miljoonan taalan paikkaTyömarkkinaratkaisulla parannusta kilpailukykyyn ja työllisyyteen

Akavan hallitus hyväksyi maanantaina kilpailukykysopimusta koskevan neuvotteluratkaisun.

Akava on valmis hyväksymään ratkaisun, koska sen mielestä yritykset saisivat sopimuksen avulla nopeavaikutteista parannusta kustannuskilpailukykyyn. Tätä kautta vienti saisi vauhtia, julkisen talouden kestävyys paranisi ja ennen kaikkea työllisyys lisääntyisi.

Lue tiedote: Työmarkkinaratkaisulla nopeasti parannusta kilpailukykyyn ja työllisyyteen


Sture Fjäderin kolumni

Parhaita tyylipisteitä työmarkkinakeskusjärjestöjen kilpailukykysopimusneuvotteluista ei voi ehkä antaa, mutta lopputulos ratkaisee. Järjestöt osoittivat jälleen kerran vastuullisuutensa tiukassa paikassa ja pääsivät ratkaisuun. Neuvottelutulos kilpailukykysopimukseksi syntyi viime yönä. Akavan hallitus on hyväksynyt sen tänään. Jos kaikki osapuolet tekevät samoin ja ratkaisu reunaehtoineen kelpaa maan hallitukselle, meille on syntynyt historiallinen ratkaisu.

Lue kolumni: Työmarkkinajärjestöt osoittivat jälleen vastuullisuutensa


Kysymyksiä ja vastauksia kilpailukykysopimuksesta

Akavan hallitus hyväksyi maanantaina työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelusopimuksen. Maan hallitus käsittelee sopimusta ja päättää sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä pian. Purimme sopimusratkaisun kysymyksiksi ja vastauksiksi akavalaisten näkökulmasta.

Lue lisää: Tätä kilpailukykysopimus tarkoittaa käytännössä

Osapuolten välinen luottamuksen lisääntyminen tuo positiivista liikettä

Akava pitää myönteisenä sitä, että maan hallitus tukee työmarkkinajärjestöjen saavuttamaa neuvottelutulosta. Näin ollen maanantaina saavutettu ratkaisu kilpailukykysopimukseksi korvaa hallituksen valmistelemat pakkolait. Paikallista sopimista koskeva lainsäädäntö tehdään työmarkkinajärjestöjen sopimalla tavalla. Akava edellyttää, että hallitus ei toteuta suunnittelemiaan lisäleikkauksia.

Lue tiedote: Osapuolten välinen luottamuksen lisääntyminen tuo positiivista liikettäTuumaamo: Hillary vai Donald?

Yhdysvaltain presidentinvaalien supertiistain jälkeen näyttää siltä, että saamme varautua Donald Trump ja Hillary Clinton -kaksintaisteluun. Tulossa on jännitysnäytelmä ja massiivinen mediatapahtuma, jonka seuraukset ulottuvat käsin kosketeltavasti Mikkelin Matti ja Maija Meikäläisenkin arkielämään.

Markus Penttinen

Lue Markus Penttisen blogikirjoitus: Hillary vai Donald? Kuinka Mikkelin Maija ja Matti Meikäläinen tuntevat sen nahoissaanPohjola-stipendi Timo Anttilalle

Akavan hallitus on myöntänyt Pohjolan lahjoittaman tutkimusstipendin yhteiskuntatieteiden tohtori Timo Anttilalle.

Pohjola_stipendi2

Anttila tekee Jyväskylän yliopistossa tutkimusta työaikarytmeistä ja niiden vaikutuksista työntekijöiden hyvinvointiin.

Lue tiedote: Akava myönsi Pohjola-stipendin Timo AnttilalleMuuttuva työelämä vaatii rohkeutta uudistaa ja uudistua

Entistä useampi korkeakoulutettu liikkuu työsuhteisen työn ja itsensätyöllistämisen välillä.

muuttuvatyöelämä seminaari_20160229

Itsensätyöllistäjien asiaan pureuduttiin karkauspäivänä 29.2. Akavan ja Journalistiliiton järjestämässä seminaarissa

Lue lisää ja tutustu seminaarin materiaaleihin


Akava-päivien teemana osaaminen ja koulutus

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea keväällä 2016.
Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenliittojen jäsenille.

Seuraava tilaisuus:
10.3. Jyväskylässä.

Banneri_Akava_paivat 2016  130  mm x 90 mm (00000002)Akava-päivien aikataulu 2016Työeläkeyhtiöiden noudatettava Finanssivalvonnan ohjetta palveluista työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämisessä

Keskeiset työmarkkinajärjestöt pitävät hyvänä, että Finanssivalvonta on ohjeistamassa työeläkevakuutusyhtiöitä työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseen tarkoitetuista palveluista. Ohje on jatkoa Finanssivalvonnan syksyn 2015 tarkastukselle.

Lue keskusjärjestöjen tiedote: Työeläkeyhtiöiden noudatettava Finanssivalvonnan ohjetta palveluista työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämisessä


Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400